Maskinknutna mattor

Maskinknutna mattor ger bra kvalitet för pengarna.

Mattan som vi känner den idag har funnits med människan i åratal och från början var denna något som tillverkades för personligt bruk, för att ge värme och skydd i tälten där man bodde. Tekniken att knyta och väva mattor utvecklades genom åren och motiven blev mer och mer detaljerade. Fortfarande var detta dock ett unikt hantverk för privat bruk.

På 1800-talet, i takt med att industrialismen tog fart, utvecklades även vävstolen som blev mer och mer automatisk. Detta ledde till att mer industriell produktion av mattor kunde startas och i England tillverkades maskinknutna mattor i stor skala, bland annat i Axminster och Wilton som också gett upphov till dessa kända mattyper. Med tiden har tillverkningsteknikerna blivit mer sofistikerade och idag är större delen av utbudet av mattor på marknaden maskinknutna.

Dagens maskinknutna mattor håller hög kvalitet och många gånger krävs det ett tränat öga för att se skillnaden mellan en handknuten matta och en maskinknuten. Om man ska peka på den stora skillnaden så skulle det vara att den maskinknutna mattan saknar själen bakom konstverket vilket den handknutna mattan har.

Det skiljer en hel del i tillverkningsprocessen mellan handknutna och maskinknutna mattor.

Tillverkningsteknik

Maskinknutna mattor tillverkas genom att garn från tusentals trådrullar leds in i en stor mekanisk vävstol som snabbt väver mattan utifrån ett bestämt mönster. Vid själva tillverkningen, som sker i fasta bredder, kan olika mönster och storlekar produceras samtidigt vilket innebär minimalt med materialspill när maskinen väl är igång. Det finns dock begräsningar och det är antalet färger som kan användas i en matta, oftast mellan 8-10 färger som kombineras och rastreras för att ge ett bredare färgintryck. När mattorna är färdigvävda klipps de olika mönstren och storlekarna isär varpå de kantas för bästa hållbarhet. En del mattor förses också med fransar i efterhand, dessa sys på kortsidorna vilket skiljer sig från handknutna mattor där fransen är en del av mattans varptråd.

Tusentals trådar behövs vid tillverkningen och dessa bildar sedan mattans mönster.

Att tillverka en maskinknuten matta tar ca 1 timme beroende på storlek vilket kan jämföras med en handknuten matta som kan ta allt från månader till år vilket också är den främsta anledningen till att de maskinknutna mattorna är betydligt billigare.

Mattor på bredden...
Enorma maskiner används.
Mängder av trådar.

Mängder av val

Det finns idag ett enormt utbud när det gäller maskinknutna mattor, både vad gäller modeller som kvaliteter. Välj bland moderna designer i massor av olika färger och från orientaliska mattor med mängder av olika mönster. I och med att tillverkningen sker maskinellt är det också enklare att på kort tid tillverka mindre upplagor för utvalda marknader.

Storleksmässigt är utbudet brett och det går oftast enkelt att finna rätt matta i den storlek som eftersöks. Tack vare effektiv tillverkning pressas priserna på maskinknutna mattor och det blir möjligt att byta mattor i hemmet oftare.

Vanliga material i maskinknutna mattor är ull, viskos och chenille.

Material

Maskinknutna mattor förekommer idag i en mängd olika material och materialkombinationer. Det finns mattor som tillverkas maskinellt i naturliga material som t ex ull och bomull men även syntet- och konstfibrer är vanligt förekommande. Utveckling sker inom området hela tiden och det har börjat dyka upp material för mattor som gör att det är mer eller mindre omöjligt att få fläckar på dem men dessa har än så länge relativt höga priser. Alla material har sina egna unika egenskaper med såväl för- som nackdelar.

VISKOS

Viskos är ett konstfiber som påminner om silke och baseras på naturliga material som t ex bomull eller cellulosa. Materialet är mycket mjukt och är därför en viktig beståndsdel i konstsilke. Dess egenskaper gör att viskos ofta används vid tillverkning av mattor för att lyfta fram detaljer och för att ge mattorna en vacker lyster. Ibland kan en del viskosmattor ludda vilket beror på användning av sämre råvaror vid tillverkningen av fibrerna. Det är kortare fibrer i mattan som lösgörs vid användning och kommer upp till ytan. Dock går det att komma runt detta genom att tvätta mattorna efter tillverkningen vilket ger mindre ludd men framför allt mer lyster i mattan.

ULL

Ull förknippas närmast med päls från fåren men ull kan också komma från andra djur. Efter att ullen klippts spinns den till garn som sedan färgas. Materialet är vanligt förekommande i mattor, har en smutsavvisande effekt och ju högre halt av ullfett desto mjukare ull och mer lyster. Den ull som används i maskinknutna mattor är delvis förstärkt med en kärna av plastfiber för att öka slitstyrkan men också för att inte brista under själva tillverkningen.
→ Läs mer om ull här.

SYNTETISK ULL (POLYPROPEN)

Polypropen (även kallat polypropylen) är ett miljövänligt konstfiber. Det är en av de vanligaste termoplasterna på marknaden och anses av danska miljöstyrelsen vara den plasttyp som belastar miljön minst. Materialet har hög beständighet mot utmattning och tål värme bra men är känsligare mot kyla. Mattor tillverkade av syntetisk ull är mycket prisvärda och lämpar sig bra till personer med allergier mot t ex naturliga material. Materialet luddar inte, är lättstädat och används ofta vid tillverkning av maskinknutna mattor just p g a sina egenskaper.

BOMULL

Bomull är en textilfiber från släktet malvaväxter. Materialet har god slitstyrka, tvättålighet och används ofta vid tillverkning av kläder och andra textilier. Bomull är betydligt tåligare än t ex jute som används i en del mattor och riskerar slitage vid användning.
→ Läs mer om bomull här.

CHENILLE

Chenillegarn framställs av olika material, t ex bomull, konstsilke eller akryl genom att man tvinnar garn runt en tjockare tråd. Garnet blir därför tjockt, mjukt och ger ett spännande reliefintryck tack vare de utstickande garnfibrerna från det tvinnade garnet. Det används ofta i maskinknutna mattor tillsammans med viskos som framhäver mönstret.

JUTE

Jute är en subtropisk växt som bland annat växer i Indien, Kina och Thailand. Från växtens stjälkar tillverkas tyg. Jutefibrerna är ofta korta vilket gör dem svåra att spinna varför spinnolja tillsätts. Produkten är relativt billig att framställa och används i en del maskinknutna mattors varp vilket ger en lite styvare mattan till skillnad från bomull som gör mattan lite mjukare.

Dela denna artikel:

För sitt korrekta innehåll har alltommattor fått utmärkelsen: