Gabbeh

En typisk Gabbeh-matta med sitt grova utseende och lite naiva mönster.

Gabbeh (från det persiska språket farsi; rå, naturlig, obeskuren) betecknar en grov och primitivt mönstrad matta oftast knuten av Ghashghai-nomader från Farsprovinsen i sydvästra Iran. Dessa mattor är förmodligen de mest kända handknutna nomadmattorna från Iran. De tillverkas av handspunnen ull, både i lugg och varp, och garnen är växtfärgade. Mattorna är mycket tjockare än andra persiska mattor, ibland upp till 2,5 cm.

Mattans mönster är ofta av den enkla sorten med endast ett fåtal inslag av dekorativa, mestadels rektangulära objekt innehållande djur. Under de senaste årtiondena har knytarna, för att tillmötesgå västerländska önskemål, börjat använda stora ljusa fält med sparsam mönstring i Gabbehmattorna.

Indiska knytare har inte varit sena att ta efter men observera att det är stor skillnad i en persisk och i en indisk gabbehmatta. Främst är det kvaliteten på ullen som märks, där den persiska varianten är mycket mjukare. Den persiska är också mycket mer slitstark och kvaliteten är överlag bättre.

Idag finns det även olika benämningar på Gabbeh-mattor såsom Basic, Amalehbaft, Kashkooli, Luribaft, Sumak och Baluch-gabbeh. En Gabbeh Kashkooli är en tätare knuten matta med kortare lugg än de vanliga Gabbeh-mattorna.

Exempel på Gabbeh-mattor:

Tekniska uppgifter: Lugg: ullgarn
Inslag: ullgarn, i regel två inslag efter varje knutrad
Varp: ullgarn
Knut: symmetrisk
Knuttäthet: 40 000 - 170 000 knutar per kvadratmeter.

Inspiration till mönstren hämtas ur naturens skönhet.
Tältande nomader i öknen.
Nomaderna driver sina får till bergssluttningarna för sommarbete.

Dela denna artikel:

För sitt korrekta innehåll har alltommattor fått utmärkelsen: