Prissättning

Vad är det som gör att en handknuten orientalisk matta kan kosta 2.000 kronor medan en annan snarlik kostar 20.000 kronor eller mer?

Det som ligger som bas för priset på en matta är en mängd olika faktorer som vi räknar upp nedan. Utifrån baspriset bedöms sedan den konstnärliga kvaliteten och hantverket jämförs med liknande mattor i samma stil för att nå det slutgiltiga priset.

Storlek

En större matta tar längre tid att knyta vilket också gör den dyrare.

Färg

Hur väl färgerna är kombinerade i mattan och vad det är för typ av färgning av materialet. Harmoniserar de naturliga färgerna bra ger detta ett högre pris.

Stil & Ursprung

Det är stora skillnader vad gäller hantverket och materialkvaliteten i en persisk jämfört med en indisk matta. Likaså är förutsättningarna olika mellan en ateljéproducerad matta och en matta knuten av nomader.

Layout & Mönster

Om mattan har ett heltäckande motiv eller bara enstaka, mindre motiv påverkar det priset. Är det ett detaljerat mönster som tagit längre tid att knyta ger detta ett högre pris.

Material

Vilket material som använts och kvaliteten på det är viktigt för prissättningen. En silkematta är t ex dyrare än en ullmatta. Även vilket material som används i varpen har betydelse.

Teknik

En vävd matta går betydligt fortare att tillverka än en handknuten.

Knutar

Vilken sorts knutar som används och hur tätknuten mattan är har stor betydelse. En tätknuten matta betingar ett högre pris eftersom den tar mycket längre tid att tillverka.

Ålder

En antik handknuten matta är ofta dyrare men det är inte åldern som är avgörande. Ofta har en äldre matta en charm den fått av tidens tand som är svår att hitta i nyproducerade mattor.

Skick

Om mattan är i fint skick och utan skador är den givetvis dyrare än om den är sliten, trasig eller matt i färgerna.

Jämförelsen mellan ny och äldre produktion snedvrids dock av det faktum att hos den gamla produktionen har endast de bästa mattorna bevarats.

Det konstnärliga uttrycket

En Isfahan för 13.000 kr och en för 22.500 kr. Två mattor med samma tekniska kvalitet, här är det det kostnärliga uttrycket som avgör.

Två mattor tillverkade samtidigt i samma by av samma arbetslag kan skilja oerhört mycket i pris. Varför? Trots att samma antal knutar använts, samma material samt att mattorna är lika stora så skiljer det åtskilliga tusenlappar.

En stor anledning till detta kan t ex bero på hur man valt att kombinera färgerna och vad man använt för mönster. En annan stor anledning kan vara sättet de valt att knyta mattan på - har de använt den "grova pennan" vid mönstertecknandet och på så vis valt bort de små, men ack så viktiga detaljerna? Med ett mer detaljerat mönster fås också en betydligt vackrare matta även om knuttätheten är densamma!

Jämförelse

Jämför alltid mattor av samma sort, här en Tabriz och en Isfahan-matta, en jämförelse dem emellan säger inte så mycket om någon av mattorna.

Skall man jämföra en handknuten orientalisk matta med en annan ska man jämföra med mattor i samma stil, alltså en Tabriz med en Tabriz och inte med en Isfahan till exempel.

Det är ofta olika tekniker, tillverkningssätt och garntyper som använts för att ge några exempel.

Det går heller inte att jämföra till exempel ateljétillverkade mattor med nomadknutna mattor. Olika förutsättningar för arbetet ger olika prisbild.

Dela denna artikel:

För sitt korrekta innehåll har alltommattor fått utmärkelsen: