Afghanska mattor

Viktiga orter för mattillverkning i Afghanistan.

Afghanistan är beläget i södra Asien och angränsar till Iran och Turkmenistan i väst, Uzbekistan och Tadzjikistan i norr samt Pakistan och Kina i öst. Landets huvudstad är Kabul och större delen av landet är täckt av bergsområden. Endast en tiondel av landets yta är bördig men är samtidigt bland de bördigaste i världen. Befolkningen, afghanerna, utgörs till största delen av olika folkgrupper (stammar) där pashtunerna är de största. Andra stora folkgrupper är tadjikerna, hazarerna och uzbekerna.

Landet har under många år präglats av interna stridigheter med inblandning av större västmakter. Sedan 2004 då en ny författning antogs styrs landet av en president.

Två av de mest populära mattorna från Afghanistan är Khal Mohammadi och Afghan Aqche. Khal Mohammadi är handknutna av turkmener i norra Afghanistan och i vissa fall kan de även vara handknutna i Pakistan - då av turkmener som flytt över gränsen. De primära färgerna är mörkröda i olika nyanser. Förekommande motiv är s k göler (elefantfotsliknande mönster) och oktagoner (åttkantiga) ofta med stiliserade blommor i mörkblått, ockra och beige. Afghan Aqche-mattorna är handknutna av turkmener i centrala och norra Afghanistan.

Lugg, varp och inslag består av ull, get och i vissa fall även hästhår.

Tekniska uppgifter Khal Mohammadi:
Lugg: ull
Varp: ull
Knut: symmetrisk
Knuttäthet: 150 000 - 230 000 knutar per kvadratmeter
Storlekar: från 100x150 till 250x350 cm, 80x120 till 80x400 cm

Exempel på Khal Mohammadi-mattor:

Tekniska uppgifter Afghan Aqche:
Lugg: ull
Varp: ull
Knut: symmetrisk
Knuttäthet: 80 000 - 180 000 knutar per kvadratmeter
Storlekar: från 100x150 till 250x350 cm, 80x120 till 80x300 cm

Exempel på Afghan Aqche-mattor:

Dela denna artikel:

För sitt korrekta innehåll har alltommattor fått utmärkelsen: