Europeiska mattor

Europeisk mattproduktion skedde främst i dessa länder; Frankrike, England, Spanien och Irland.

Orientaliska mattor började dyka upp i Europa efter korstågen på 1000-talet. Fram till mitten av 1700-talet användes de mest som väggprydnader och på bord.

I början av 1200-talet började de orientaliska mattorna synas i olika målningar (t ex från Italien, England och Frankrike).

Mattor med indisk-persisk design introducerades i Europa genom de holländska, brittiska och franska ostindiefararkompanierna på 1600- och 1700-talen.

Louvren i Paris, där en stor samling mattor finns.

Franska mattor

När den franska produktionen av handknutna mattor startades 1608, på initiativ av Henrik IV, var förebilden turkiska mattor och de knöts med symmetriska knutar.

Produktionen flyttades 1628 strax utanför Paris till en nerlagd tvålfabrik därav namnet Savonneri. De tidigast producerade mattorna härifrån kallas ofta för Louis XIII-mattor, vilket dock är lite missvisande då de producerades under Louis XIV tidiga regentår. Mattorna var tätt smyckade med blommor, ofta i vaser eller korgar, men även militära motiv och motiv från arkitekturen förekom. Mönstren hämtades från holländska och flamländska textilier och målningar. De mest kända Savonneri-mattorna, totalt 105 stycken, är de som tillverkades för "Grande Galerie" och "Galerie d ´Apollon" i Louvren. Storhetstiden för produktionen i Savonneri varade mellan 1650 och 1789.

Tillverkningen i Savonneri flyttades till Gobelins i Paris 1826, en kunglig fabrik för tillverkning av vävda tapeter och möbelklädslar. Detta skedde under den franska revolutionen och med flytten sjönk kvaliteten på mattorna.

Tillverkning i staden Aubusson startade 1743 i en liten, privatägd verkstad och i Beauvais framställdes handknutna mattor mellan år 1780 till 1792. Mattorna här kopierade turkisk design men övergick sedan till enklare varianter på Savonneri-stilen.

Idag finns ingen nämnvärd produktion av mattor i Frankrike men stilarna från Savonneri och Aubusson kopieras av länder som Kina, Indien och Pakistan.

Den välkända Tower Bridge i London, England.

Engelska mattor

Tekniken att knyta mattor dök troligtvis upp i England I början av 1500-talet. De flesta tillverkarna fanns kring 1500- och 1600-talet i sydöstra England kring staden Norwich. Stilarna på mattorna då var ofta hämtade från anatoliska och indisk-persiska mönster. Precis som de franska mattillverkarna användes symmetriska knutar.

Det finns idag inte många mattor kvar från denna tid och de som finns är i privat ägo och kommer från Exeter, Moorfield och Axminster. Både i Exeter och i Moorfield arbetade före detta knytare från franska Savonneri och därför känns en del mönster igen från det området. En del mattor från Axminster var knutna med en brun bakgrund och med mönster av fåglar.

Engelska mattor kommer alltid att associeras med staden Kidderminster, Worcestershire, som var hjärtat i den engelska mattillverkningen genom hela den industriella revolutionen.

Katedralen i Cádiz, södra Spanien.

Spanska mattor

Tillverkning av mattor i Spanien dateras till 900-talet. Spanien var underordnat de moriska muslimerna från 700- till 1200-talet som då introducerade konsten att knyta mattor. Ett resultat av detta är att de spanska mattorna hade starka infuenser från islamisk design och motiv, ofta i kombination med europeiska motiv som t ex kristna symboler.

Den tidigast, ännu existerande, mattan härifrån är den så kallade Synagogs-mattan daterad till 1300-talet. Mönstren på den tiden var heltäckande, upprepande och geometriska med inslag av budskap om de kristna spanska familjerna.

Många av mattorna tillverkade på 1400-talet hämtade sina motiv från mattor tillverkade i Turkiet. 1500-talets mönster på spanska renässansmattor är hämtade från, inte så originella, textildesigner av silke. Två av de mest populära motiven visar upp kransar och granatäpple. På 1700- och 1800-talet kopierade man stilarna från franska Aubusson och Savonneri.

Idag är Spanien ett av de länder som fortfarande producerar mattor, även om det endast är ett litet antal som till slut når marknaden. Mattorna är ofta lite dyrare och håller en hög kvalitet. Det produceras även en del billigare mattor i marockansk stil.

Irländska mattor

Tillverkningen av irländska mattor kom igång ordentligt kring 1898 när den skotska textilarbetaren Alexander Morton startade mattillverkning på Irlands västkust. Mattorna blev sedermera kända som Donegals efter den orientaliska traditionen att döpa mattan efter tillverkningsplats.

Ett flertal fabriker stängdes under depressionen och produktionen koncentrerades till den första fabriken i Killybegs. Företaget såldes till ett irländskt konsortium 1954, Donegal Carpets Ltd, och tillverkningen fortsatte fram till 1987 när fabriken stängdes.

Dock lyckades invånarna i Killybegs 1997 få myndigheterna att öppna den historiska fabriken. Tillverkningen kom åter igång 1999 med stöd från den irlänska staten. De handknutna mattor som tillverkas i Killybegs idag är den enda som finns kvar på de brittiska öarna. Mattorna tillverkas på beställning efter önskade storlekar och med utvalda mönster, ofta abstrakta sådana.

Dela denna artikel:

För sitt korrekta innehåll har alltommattor fått utmärkelsen: