Kaukasiska mattor

Område för tillverkning av kaukasiska mattor.

När man talar om kaukasiska mattor avses mattor från områdena söder, öster och norr om bergskedjan Kaukasus.

Mattor, tillverkade innan 1925, indelas i fem grupper: Kazak-, Karabach-, Sjirvan-, Kuba- och Dagestanmattor. Mattorna från Karabach-området har ofta mjuka mönster och påminner om de persiska mattorna. Utanför dessa indelningar förekommer även Gjandzja-, Silé- och Vernimattor.

Mattorna kännetecknas av sina geometriska mönster med fantasifull och riklig mönsterflora. Ibland förekommer stiliserade djur- och mönsterfigurer.

Exempel på mattor med kaukasiska motiv:

Moskén i Baku, Azerbajdzan.

De äldre kaukasiska mattorna är tillverkade med handspunnet ullgarn, såväl varp, inslag som lugg. Naturfärgerna är både klara och kraftiga. Med god ullkvalitet och turkiska knutar är mattorna slitstarka och har gott rykte.

I nyare mattor, knutna efter 1925, används bomullsvarp, syntetiska färger som blekts och mönstren är färre och mer förenklade. Mattorna är ganska slitstarka men konstnärligt sett mindre intressanta. De vanligaste namnen på mattorna i dag är Kazak, Derbent, Mikrach, Gendje, Erivan, Sjirvan och Akhty.

Idag tillverkas nya mattor i Pakistan med mönster inspirerade från bland annat kaukasiska mattor vilka färgas med naturliga växtfärger. Dessa mattor är slitstarka och har en relativt kort lugg och säljs under namnet "Kazak".

Läs mer om reproduktion här!_

Reproduktion av en Kazak- matta, tillverkad i Pakistan.
Kazak-mattor fungerar mycket bra i moderna miljöer.
Den stentvättade luggen i en Kazak-matta har en speciell lyster.

Dela denna artikel:

För sitt korrekta innehåll har alltommattor fått utmärkelsen: