Kinesiska mattor

Viktiga orter i Kina för mattillverkning.

I Kina finns en lång mattradition och de första mattorna, troligtvis handelsvaror, dök upp redan för ca 2.000 år sedan, då som mattor för de kejserliga hoven. Dock kom konsten att knyta mattor till Kina först någon gång på 1400- till 1600-talet.

Mönstren på de äldre kinesiska mattorna hämtades ofta från porslinsmålarnas mönster och från sidenvävnader. I vissa fall utgörs mönstren även av gamla religiösa symboler där drakmönstren är väldigt framträdande. Symbolerna i mattorna har ofta taoistiskt och buddhistiskt ursprung.

Tunna varptrådar av bomull ses ofta i de äldre mattorna, vilka tillsammans med grovt luggarn ger stora knutar och mattor som är ganska tjocka men samtidigt mjuka och böjliga. De äldre mattorna tillverkades bl a i provinserna Kansu, Ningxia, Suiyan och i inre Mongoliet vid staden Baotou (Baotou-mattor, ofta små i formatet, kännetecknas främst av landskaps- och symbolmotiv med blått i olika nyanser som dominerande färg). Senare tillkom Shansi-, Hopei- och Shantungprovinserna.

Den berömda Kinesiska muren.
Odling av ris - en vanlig syn i Kina.
Exempel på vacker kinesisk arkitektur.

På de yngre, nytillverkade mattorna förekommer en mångfald olika mönster, bl a med blommor och även en del typiskt persiska motiv. De nyare mattorna knyts med maskinspunnet ullgarn som är infärgat med sol- och tvättäkta kromfärger. En stor del av de nya mattorna är tjocka och kompakta då dubbel varp använts (där trådarna ligger i två skikt) och knuttekniken är senneh (asymmetrisk). Nyproduktionen sker idag främst i städerna Beijing och Tianjin med omnejd.

Mattor från Kina säljs idag under bland annat namnen Ningxia, Tientsin, Paotow och Peking.

Exempel på kinesiska mattor:

Dela denna artikel:

För sitt korrekta innehåll har alltommattor fått utmärkelsen: