Pakistanska mattor

Viktiga orter för den pakistanska mattillverkningen.

Tillverkningen av mattor i Pakistan började på samma sätt som i Indien och när landet skiljdes åt från Indien flyttade en stor del av mattknytarna, som var muslimer, över till den pakistanska sidan. De flesta fick arbete i Lahore och Karachi samtidigt som mattproduktionen fick stöd av staten i form av import av kvalitetsgarner.

I Pakistan tillverkades nu mattor av australiensiskt ullgarn vilket gör mattorna väldigt lika silkemattor. Tätknutna mattor ger en stark hållbarhet till ett lägre pris än dess persiska motsvarigheter.

De pakistanska mattorna, som i dag masstillverkas (i Lahore, Karachi och Rawalpindi), delas in i Mori-mattor och i persiska där 90% av Mori-mattorna har Bochara-liknande mönster och andra turkmenska mönster. Ziegler-mattor, som tillverkas i Pakistan, har mönster som kopieras från äldre traditioner i Arak-området, Persien. Det tillverkas även mattor här som hämtar sin inspiration från kaukasiska mattor och de går ofta under namnet "Kazak Fine".

→ Läs mer om reproduktion här!

Exempel på handknutna mattor från Pakistan:

Mattorna är knutna av ull, ofta importerad, av mycket skiftande kvalitet där varp och inslag är av bomull. Mori-mattorna knyts på enkel varp medan övriga knyts med dubbel varp. Den dominerande färgen på dessa mattor är rött men andra färger förekommer och de är fortfarande ofta glansbehandlade.

Byggnad i Bahawalpur.
Badshai-moskén, Lahore.
Museet i Lahore, Pakistan.
Ett Jaldar-motiv från Pakistan.

Mattor från Pakistan säljs idag under namnen Bahawalpur, Hyderabad, Karachi, Multan, Peshawar och Quetta för att nämna några.

Dela denna artikel:

För sitt korrekta innehåll har alltommattor fått utmärkelsen: