Kerman

Kermanmatta, handknuten matta från staden Kerman i sydöstra Iran.

Nere i sydöstra Iran, vid en oas i öknen Dasht-e-Lut ligger staden Kerman med en befolkning på ca 350 000 invånare. Avståndet till Teheran är över 1 000 km och staden grundades på 300-talet och hade stor betydelse för dem som reste längs handelsvägarna mellan Iran och Indien. Under århundradena har olika härskare regerat över staden t ex araber, seljuker och mongoler.

Tills för några år sedan var Kerman en bra utgångspunkt för dem som ville besöka den 2 000 år gamla fästningsstaden Bam, 200 km åt söder. Bam var ett av de förnämsta turistmålen i Iran, men förstördes vid en jordbävning vid jul 2003, varvid 10 000-tals människor miste livet.

Staden Kerman har ännu idag en tilltalande atmosfär med moskéer, basarkvarter och tehus. Mattknytning har länge varit en viktig näring och mattor från Kerman är lätta att känna igen. Grundfärgen är ofta röd, och mönstret domineras en central medaljong samt en bred bård fylld med blommor. De mattor som knöts före första världskriget har dock vanligen andra motiv, såsom träd-, djur- och figurala motiv. Såväl material som utförande brukar vara av god kvalitet.

Mattorna har länge ansetts höra till de bästa av de iranska mattorna, men den nya produktionen är tyvärr ibland av låg kvalitet. Moderna mattor med namnet Kerman-Lavar har ofta övermönstrade blomstermotiv i klara färger. Mattorna säljs ibland även under namnet Kirman.

Exempel på Kerman-mattor:

Tekniska uppgifter:
Lugg: ull av god kvalitet
Inslag: bomull, två eller tre inslag mellan knutraderna
Varp: bomullsgarn
Knut: asymmetrisk
Knuttäthet: 160 000 - 380 000 knutar per kvadratmeter.

Den gamla fästningsstaden Bam som förstördes vid en jordbävning 2003.
Exempel på vacker arktitektur.
Arg-e-Rayen vid Kerman.

Dela denna artikel:

För sitt korrekta innehåll har alltommattor fått utmärkelsen: