Keshan

Keshanmatta, handknuten från staden Keshan med omnejd i centrala Iran. Här knöts förnämliga mattor redan under Safavid-dynastin (1502-1736).

Mitt emellan Isfahan och Teheran, vid kanten av den stora öknen Dasht-e-Kavir, ligger staden Keshan med 120 000 invånare. Den har länge varit berömd för sina textilier och sin keramik. Finträdgården, flera köpmanshus från 1800-talet och basaren kan vara av intresse för besökare. Staden var viktig som handelsplats och rastställe vid Sidenvägen, men har sedan dess fått stå tillbaka till förmån för Isfahan.

Den berömda Ardebilmattan, som kan beskådas i Victoria and Albert museum i London anses vara knuten i Keshan på 1500-talet. Även dagens mattor, som kan säljas under namnet Kashan, har gott rykte. Det traditionella mönstret har en central medaljong omgiven av blomstermotiv. Mattorna har ofta mättade färger med rött och blått som dominerande.

Mattorna handknyts i staden Keshan med omnejd. Här knöts förnämliga mattor redan under Safavid-dynastin (1502-1736). Efter en nedgångsperiod började man åter knyta högklassiga mattor i slutet av 1800-talet. Mattorna är tätknutna med persisk knut, varp och inslag är av bomull och luggullen av hög kvalitet. Mönstren består av vackert utformade medaljong-, nisch-, träd- och figurala motiv men det förekommer även övermönstrade blommotiv. Domineras av färgerna blått, rött och beige.

Kvaliteten på dessa mattor är mycket varierande, vissa av dem är inte alls knutna i Keshan, men säljs ändå under detta namn.

Exempel på Keshan-mattor:

Tekniska uppgifter:
Lugg: ullgarn av god kvalitet, någon gång silke
Inslag: bomullsgarn, två inslag mellan knutraderna
Varp: bomullsgarn eller silke
Knut: asymmetrisk
Knuttäthet: 90 000 - 380 000 knutar per kvadratmeter

Köpmanshus i Keshan.
Den 8.000 år gamla Sialk-kullen - en viktig arkeologisk fyndplats vid Keshan.
Skolbyggnad i Keshan.

Dela denna artikel:

För sitt korrekta innehåll har alltommattor fått utmärkelsen: