Koliai

Koliaimatta, handknuten matta tillverkad av halvnomadiska koliaier (kurder).

Huvuddelen av Irans befolkning har persiskt ursprung, men det finns också stora minoriteter. En av dessa är kurderna som huvudsakligen bor i de västra delarna av landet i provinserna Kurdestan, Zandjan och Kermanshah. Tidigare levde kurderna som nomader, men har nu blivit bofasta och livnär sig bl a av jordbruk och boskapsskötsel. Männen känns igen på sin klädsel med pösiga byxor med brett skärp. Omkring fem miljoner kurder bor i Iran och stora kurdiska områden finns också i östra Turkiet och västra Irak.

Kurderna är kända som goda mattknytare. Mattorna är fast knutna med hög lugg och med mättad färgskala. Äldre Koliaimattor är knutna på ullvarp, medan yngre har bomullsvarp, båda med två inslag mellan knutraderna. Deras mönster har oftast stora, geometriska figurer i dova färger. Ett mönster med små diagonalt ställda rutor är också vanligt. Utförandet är kraftigt; mattorna är tunga och kompakta och har god slitstyrka. De klassiska måtten är 150-160x300-330 cm, alltså smala mattor i förhållande till längden.

Kurdiska bymattor säljs vanligtvis under namnet Koliai (även Kolyai) eller Songhur. Andra mattor knutna av kurder är Senneh som redovisas på annan plats på hemsidan.

Exempel på Koliai-mattor:

Tekniska uppgifter: Lugg: grovt ullgarn av god kvalitet Inslag: bomullsgarn, i regel ett inslag efter varje knutrad Varp: bomullsgarn Knut: symmetrisk Knuttäthet: 80 000 - 250 000 knutar per kvadratmeter

Dela denna artikel:

För sitt korrekta innehåll har alltommattor fått utmärkelsen: