Nain

Nain-mattor har ofta en högre knuttäthet än en miljon knutar per kvadratmeter.

I västra kanten på den stora öknen Dasht-e-Kavir, 200 kilometer öster om Isfahan ligger den pittoreska staden Nain. Här finns karaktäristisk lerbebyggelse och en av Irans äldsta moskéer med lämningar från 900-talet.

Mattor från staden har högt anseende och är mycket omtyckta. Såväl material som utförande är av högsta klass, och knuttätheten är hög; ofta över en miljon knutar per kvadratmeter. Materialet i de mer exklusiva mattorna utgörs av ull på silkevarp eller silke i såväl varp som inslag och lugg.

Mönster med mittmedaljong samt arabesker och blommotiv är vanliga. Likheten med mattor från närbelägna Isfahan är påfallande. En av de mer sällsynta Nainmattorna på marknaden går under namnet Nain Tuteshk och med ett otroligt fint hantverk är de mycket eftertraktade. Det förekommer ibland också mattor med liknande mönster och färger men med lite lägre kvalitet som säljs under namnet Nain.

I samband med Nainmattor förekommer ofta benämningarna 4La, 6La och 9La där "La" är farsi för lager. Benämningen används för att bestämma kvaliteten på en Nainmatta och syftar till antalet lager av trådar som använts i varje varptråd vid tillverkningen. Ju lägre tal desto finare och tätare knuten är mattan. Det går att kontrollera hur många lager som använts genom att räkna antalet trådar i en av mattans fransar - kan du se 3 par trådar (se bild här nedan) är det en 6La matta.

Exempel på 9La, 400-500.000 knutar/kvm.
Här ses 3 par trådar = 6La, 850-1.000.000 knutar/kvm
...och här 2 par trådar = 4La, 1.000.000-1.300.000 knutar/kvm

Med andra ord: ju lägre La-tal desto finare och dyrare mattor, se följande uppräkning:

4La = exklusiv kvalitet - 6La = extra fin kvalitet - 9La = god kvalitet.

Det är idag mycket svårt att finna Nain 4La mattor.

→ Läs mer om exklusiva mattor här!

Exempel på Nain-mattor:

Tekniska uppgifter:
Lugg: ullgarn av fin kvalitet eller silke
Inslag: bomullsgarn eller silke
Varp: bomullsgarn eller silke Knut: asymmetrisk
Knuttäthet: 160 000 - 1 000 000 knutar per kvadratmeter

Dela denna artikel:

För sitt korrekta innehåll har alltommattor fått utmärkelsen: