Tabriz

En handknuten Täbriz 50Raj med inslag av silke.

Tabriz, beläget 600 km väster om Teheran, är en av Irans största städer, huvudstad i iranska provinsen Azerbajdzjan. Befolkningen, Azari, är den största etniska minoriteten i Iran och talar en turkisk dialekt. Staden är gammal och har under århundraden varit en viktig handelsplats och gränsstation. Kända sevärdheter är den Blå Moskén och den jättelika basaren.

Dagens mattproduktion är mycket omfattande, och kvaliteten varierar från förnämliga konsthantverk till enkla och billiga basarkvaliteter. En bra Tabriz har en kort sträv lugg. Mönstren kan bestå av en mittmedaljong omgiven av arabesker, tårpilar och cypresser. Ett annat omtyckt motiv är fyra årstider som beskriver den persiske bondens liv under vår, sommar, höst och vinter.

Ofta avbildas forntida palats och ruiner. I hörnen kan man ibland återfinna de fyra stora persiska poeterna: Sadi, Hafez, Ferdowsi och Omar Khayam.

Ofta när man ser Tabrizmattor finner man benämningen Raj i anslutning till namnet. Denna definieras av antalet knutar mellan en bredd av 70 mm. I mattor med benämningen 40Raj finns det ca 400-500.000 knutar/kvm, i 50Raj finns det ca 500-600.000 knutar/kvm, i 60Raj finns det ca 600-800.000 knutar/kvm och i mattor med 70Raj finns ca 800-1.000.000 knutar/kvm. Den sistnämnda är väldigt sällsynt på marknaden idag.

Exempel på Tabriz-mattor:

Tekniska uppgifter:
Lugg: ull av varierande kvalitet
Inslag: bomull, två inslagstrådar
Varp: bomullsgarn
Knut: symmetrisk
Knuttäthet: 90 000 - 1 000 000 knutar per kvadratmeter

Bergen strax utanför Tabriz.
Poeternas mausoleum i Tabriz.
Jameh-moskén i Tabriz.

Dela denna artikel:

För sitt korrekta innehåll har alltommattor fått utmärkelsen: