Knytning

Att knyta en matta är ett tidskrävande arbete, en 300x400 cm stor matta med en knuttäthet av 500.000 knutar per kvadratmeter tar ca 600 arbetsdagar.

De två vanligaste knutarna kallas för symmetrisk knut och asymmetrisk knut. Dessa knutar har också fler olika namn vilka förklaras närmre på följande sidor.

En van knytare kan åstadkomma

8 000-12 000 knutar på en åttatimmars arbetsdag. Mellan knutraderna läggs en eller flera inslagstrådar för att hålla knutarna på plats.

Till sin hjälp har knytaren några enkla verktyg: en kniv med krok, en sax och en tung kam av trä och metall. Med hjälp av denna packas knutraderna och inslagstrådarna samman.

Knuttätheten har stor betydelse för hur slitstark mattan är, men förutsättningarna varierar. En nomadmatta som knutits av grovt, handspunnet garn blir inte särskilt tät, medan en Isfahan eller Nain måste vara tät för att motsvara förväntningarna. När knytningen är avslutad klipps mattan ned från vävstolen. Sedan trimmas luggen med sax, fransarna säkras och långsidorna langetteras. Därefter väntar efterbehandlingen med polering, tvätt, torkning och eventuell lagning.

Ett riktigt noggrannt hantverk.
Lägg märke till varpens täthet.
Knytning av Gabbeh-matta.

I Iran påbörjades under 2006 den största mattan i världen. Den beställdes till en moské i Arabemiraten blev klar 1,5 år senare. Den mäter 6 000 kvadratmeter och består av femton olika våder som vävdes samman på plats i moskén. Materialet till mattan väger 45 ton varav bomullen 15 och ullen 30 ton och det krävdes 1200 vävare för att färdigställa mattan.

Dela denna artikel:

För sitt korrekta innehåll har alltommattor fått utmärkelsen: