Rengöringstips för din matta

En olycka händer så lätt, även på mattor.

Givetvis händer det att man spiller eller tappar något kladdigt på mattan. Det viktiga då är att ta itu med fläcken eller spillet omgående. Om man väntar finns det risk att fläcken tränger ner i mattan och blir då svårare att få bort.

Här nedan ger vi en del tips på vad som kan göras om olyckan skulle vara framme.

10 saker att tänka på när olyckan varit framme:

  1. Ta itu med fläcken eller spillet omedelbart.
  2. Skopa försiktigt upp vätskor med en sked.
  3. Späd med kallt vatten om det är nödvändigt.
  4. Badda - skrubba inte - bort vätskor och annat spill med pappershanddukar eller ren bomullsduk.
  5. Arbeta alltid från kanten in mot mitten av spillet.
  6. Använd lite diskmedel och kallt vatten, endast om det är nödvändigt.
  7. Borsta lätt med en klädborste om det behövs.
  8. Repetera från steg 2 om det är nödvändigt.
  9. Man kan behöva torka det rengjorda området med en fläkt eller hårtork på låg hastighet.
  10. Avsluta med att återställa luggen vilket görs med hjälp av en klädborste (i luggens riktning).
CarpetVista Fläckborttagare - effektiv mot fläckar.

Vill man vara på den säkra sidan är det alltid en bra idé att ha ett skonsamt och kraftfullt fläckborttagningsmedel hemma. Genom att agera snabbt ökar chansen att få bort fläcken helt och din matta räddas vilket gör att du slipper behöva lämna in den till en mattvätt för att få den rengjord. Tänk på att ett fläckborttagningsmedel bör vara skonsamt mot textilier så att det inte skadar fibrerna.

→ Exempel på fläckborttagningsmedel finner du här.

Exempel på vanliga typer av fläckar i mattor och hur dessa kan tas bort:

Asfalt: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt lösningsmedel och badda försiktigt. Upprepa tills fläcken försvunnit. Torka torrt.

Blod: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa. Späd eventuella rester med ljummet vatten och sug upp resterna av fläcken. Ta lite ljummet vatten och diskmedel på en trasa och badda försiktigt. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen. Torka torrt. OBS! Är det färskt blod, använd kallt vatten.

Bläck: Täck fläcken med hårspray och låt torka, borsta sedan försiktigt bort det med en lösning bestående av vatten och vinäger.

Brännmärke: Titta efter hur djupt brännmärket är, eventuellt kan man försöka att försiktigt klippa bort den brända delen av mattans lugg med en nagelsax.

Choklad: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen. Torka torrt.

Coca-Cola: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit. Torka torrt.

Fett: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ättikslösning och badda återigen. Torka torrt.

Glass: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Skulle fläcken vara kvar, prova att fukta en ofärgad bomullstrasa med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit. Torka torrt.

Juice: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit. Torka torrt.

Kaffe: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen. Upprepa tills fläcken försvunnit. Torka torrt.

Ketchup: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen. Torka torrt.

Klister: Blötlägg hela fläcken med en ofärgad bomullstrasa indränkt i vinäger eller alkohol. Badda sedan försiktigt och torka torrt.

Kräk: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ättikslösning och badda återigen. Torka torrt.

Läppstift: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Skulle fläcken vara kvar, prova att fukta en ofärgad bomullstrasa med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit. Torka torrt.

Läsk: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit. Torka torrt.

Matfett: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen. Torka torrt.

Mjölk: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen. Torka torrt.

Målarfärg: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit. Torka torrt.

Nagellack: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Ta en ofärgad bomullstrasa och badda försiktigt med lite nagellacksborttagare. Är fläcken kvar, tillsätt lite rengöringsmedel, badda försiktigt och följ upp med en svag ammoniak- och sedan en mild ättikslösning om fläcken ej försvunnit. Torka torrt.

Olja: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt. Torka torrt.

Senap: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen. Torka torrt.

Skokräm: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit. Torka torrt.

Sot: Dammsug försiktigt upp sotet och undvik att dra munstycket över mattan.

Sprit: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen. Torka torrt.

Stearin: Lägg isbitar på stearinet så att det stelnar så pass mycket att du kan bryta av det. Använd sedan fläckborttagningsmedel om det behövs för att ta bort eventuella spår av stearinet.

Te: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ättikslösning och badda försiktigt. Torka torrt.

Tuggummi: Lägg isbitar på tuggummit så att det stelnar så pass mycket att du kan bryta av det. Använd sedan fläckborttagningsmedel om det behövs för att ta bort eventuella spår av tuggummit.

Urin/avföring: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa alternativt skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Skölj därefter fläcken med en blandning av vatten och destillerad vit vinäger, ungefär en matsked per 20 cl vatten. Torka därefter försiktigt bort så mycket som möjligt från mattan. Om urinfläcken är torr när du upptäcker den, agera snabbt ändå, och ta mattan till en mattvätt som är specialiserad på orientaliska mattor. OBS! Använd inte urinfläckborttagningsmedel då dessa skadar ullen i mattan.

Vax: Lägg ett läskpapper eller en brun papperspåse över fläcken. Använd ett varmt strykjärn över läskpappret/papperspåsen och låt vaxet absorberas. Det är viktigt att hålla strykjärnet i rörelse för att undvika brännmärke i mattan.

Vin: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ättikslösning och badda försiktigt. Torka torrt.

Öl: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa. Tillsätt lite milt rengöringsmedel och badda försiktigt. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ättikslösning och badda återigen. Torka torrt.

OBS!

• Alla tips ovan sker på egen risk, vill du vara på den säkra sidan kontakta då en professionell mattvätt omgående.

• Välj alltid rengöringsmedel utifrån vad mattan är tillverkad av.

• Testa gärna rengöringsmedlet på en undanskymd del av mattan.

• Glöm inte bort att även torka undersidan av mattan.

Dela denna artikel:

För sitt korrekta innehåll har alltommattor fått utmärkelsen: