Tips inför köpet

En väl placerad matta lyfter känslan av hela rummet och gör att dina möbler kommer till sin rätt.

Få inköp kan som en orientalisk matta skapa en ombonad atmosfär i hemmet till ett rimligt pris. Samtidigt förmedlar mattan, vare sig det är en stads-, by- eller nomadmatta, en känsla och en stämning från ett samhälle olikt vårt västerländska.

Mattköpet bör tänkas igenom noga; hur skall mattan användas - under matbordet eller friliggande i det eleganta vardagsrummet. I vilken omgivning skall mattan ligga; vilka krav ställer möbler, tapeter och gardiner på mattan. Vilken är lämplig storlek på mattan och hur mycket får den kosta.

Tänk på att:

  • En matta under ett matbord måste naturligtvis tåla nötningen av bord och stolar. Lugg och mönster skall kunna tåla visst spill från måltiden. Storleken bör vara sådan att inte stolarna, då de används, ständigt sliter på mattkanten.

  • En matta med central medaljong låser möblemanget till en symmetrisk placering, medan en matta utan medaljong ger större frihet.

  • En matta som utsätts för mycket slitage bör vara kraftig och tung så att den ligger stadigt på sin plats.

  • En friliggande matta som man sällan beträder kan med fördel ha ett mönster och ett utförande som drar blickarna till sig - ett smycke.
Det är viktigt att din nya matta passar in hos dig - därför har du full returrätt hos CarpetVista.

  • Ett vackert golv framhäver mattan. Därför bör inte mattan vara så stor att den döljer golvet.

  • En alltför liten matta i ett stort rum kan ge ett lite "fattigt" intryck.

Ta gärna god tid på dig när du väljer matta och försök tänka dig in i hur den kommer att se ut när den ligger på plats. Ett foto av rummet där mattan skall placeras kan vara till hjälp för att hitta en matta med rätt färger för att matcha ditt golv och din övriga inredning.

Att tänka på när du fått din matta:

När du lägger ut mattan på golvet skall mattan helst placeras med luggens riktning bort från ljuskällan/fönstret. Detta för att mattans färger skall komma till sin rätt - det är nämligen ofta stor skillnad på mattans färger om du lägger ut den på motsatt håll. Testa gärna själv om du har en handknuten matta hemma! Du kan även se exempel på skillnaderna nedan.

Mattan sedd ovanifrån.
Mot luggens riktning.
I luggens riktning.
Ny matta i badrummet?
Matta till modernt hem?
Ett mer levande kontor?

Dela denna artikel:

För sitt korrekta innehåll har alltommattor fått utmärkelsen: