Silke

Silkesfjärilens larver, Bombyx mori, en art i familjen silkesspinnare, som lever på mullbärsblad.

Silke har i årtusenden framställts i Kina genom hemliga processer, men sedan silkesmaskar smugglats därifrån framställs silke även i Iran i provinserna Gilan och Mazandaran vid Kaspiska havet samt i Turkiet.

Silkesbollar, del av en framtida matta?

Silke, består av textilfibrer från kokonger av främst silkesfjärilen. Kokongerna utgörs av råsilke, bestående av det egentliga fibermaterialet fibroin och det omgivande bindemedlet sericin. Avlägsnas sericinet fås avkokt silke. Det viktigaste silket, mullbärssilket, erhålls från silkesfjärilen (silkesmasken lever på mullbär).

Exempel på en exklusiv, mycket vacker, handknuten Ghom Silk-matta.

Silke används både i varp, inslag och lugg i finare, mindre mattor från Isfahan, Ghom, Nain och Keshan samt i turkiska Hereke. En del mattor har varp av silke och lugg av ull samt vissa mönsterdetaljer markerade med silke.

Numera knyts även mattor av konstsilke främst i Kina och Indien. Dessa mattor liknar vid en första anblick äkta silkemattor, men hållbarheten och värdebeständigheten är betydligt sämre. Det gäller att se upp, för ibland utbjuds de som äkta silkemattor.

Massor av silkeslarver.
Silkeslarver på väg mot puppstadiet.
Middag på mullbärsblad.

Dela denna artikel:

För sitt korrekta innehåll har alltommattor fått utmärkelsen: