Mönster

Här nedan visas ett par vanligt förekommande mönster, oftast använda på mattor med övermönstrade/upprepade motiv.

Herati-mönster

Mönstret fått namn efter staden Herat i nordvästra Afghanistan. Vanligt förekommande mönster på främst iranska handknutna mattor. Består av en blomma inuti en romb omgiven av fyra akantusblad. Dessa blad kallas ibland, på grund av sin likhet, även för fiskar och mönstret används ofta på mattor med övermönstrade/upprepade motiv.

Boteh-mönster

Detta mönster är, jämte herati-mönstret, det vanligaste av orientaliska mattmönster. Det karakteriseras av ett päronliknande, upprepande, motiv med spetsen uppåt. Mönstret anses av många vara en flamma, men även andra tolkningar finns såsom; ett löv, en buske eller en kotte. Det kan också liknas vid ett avtryck från en hand. Boteh kallas också för Mir-e butha.

Shah Abbas-mönster

Ett på orientaliska mattor förekommande mittfältsmönster bestående av arabesk-, palmett- och lotusmotiv i sirliga former, vilket kräver hög knuttäthet. Tillkom under shah Abbas I:s regeringsperiod och är vanligt förekommande i _Keshan-, Isfahan-, Mashad- _och Nainmattor samt i mattor från länder som kopierar den persiska stilen såsom Indien, Kina och Pakistan.

Göl-mönster

Göl, ett elefantfotsliknande, ofta oktagonalt upprepningsmönster som i olika utföranden används som mattmönster och heraldiskt emblem främst bland de mattknytande turkmenska folken. Mönstret är vanligt förekommande på bland annat Afghanmattor. Ska ej förväxlas med Gül-mönster.

Gül-mönster

Gül (persiska gol "ros"), benämning på blommotiv på orientaliska mattor, t ex gül-i-Henna (som avbildar hennaplantan) och gül-i-frank (fransk ros), ett franskbetonat mönster. Ofta avbildat med 5 blommor. Ska ej förväxlas med Göl-mönster.

Dyrnak-mönster

Turkiskt mönster som förekommer på mattor knutna av Yomut-turkarna, ofta som detaljer i ett större göl-mönster. Anses vara ett mycket gammalt mönster och förekommer ibland i ett enkelt utförande och ibland i mer komplexa varianter.

Dela denna artikel:

För sitt korrekta innehåll har alltommattor fått utmärkelsen: