Handverktyg

En mängd olika redskap används för att tillverka en matta. Förutom de redan nämnda vävstolarna förekommer även mindre verktyg och hjälpmedel.

Kam - tillverkad i trä och metall. Används för att packa samman knutraderna och inslagsgarnet efter varje knuten rad i mattan.

Kammen slås hårt upp och ner längs varptrådarna för att knutarna ska stanna på plats.

Den här typen av kam, som är tillverkad helt i metall, används till finare och mer tätknutna mattor såsom t ex Isfahan och Nain.

Sax - specialtillverkad, helt i metall. Används för att klippa luggen på mattan efter att en eller flera rader har knutits.

Krokförsedd kniv - har egentligen två funktioner. Den används dels för att kunna haka fast i garnet mellan varptrådarna med den lilla kroken och dels för att skära av garnet efteråt.

Slända - används då man spinner ull till garn för hand. Består vanligtvis av en pinne, ten, och en påträdd trissa vars tyngd stabiliserar då redskapet snurras. Vid rotationen tvinnas ull samman til garn.

Borste - enkelt redskap bestående av små metallpiggar fastsatta på ett mjukt underlag. Används för att borsta ull och trådar vid lagning och tillverkning av mattan.

Mönsterblad - vid tillverkning av ateljémattor är mönstret uppritat på ett rutigt ark där varje ruta motsvarar en knut. Mattknytaren följer denna för att se både färger och layout på mattan. Genom att använda mönsterblad fås en mer exakt matta. Ibland förekommer mönsterblad även i byar där man producerar finare mattor. Mönsterbladet kallas även för talim.

Dela denna artikel:

För sitt korrekta innehåll har alltommattor fått utmärkelsen: