Vertikal vävstol

En iransk kvinna arbetar vid en vertikal vävstol.

Vävstolen, i vilken mattan knyts, är även här en ram där varptrådarna spänns upp. Konstruktionen är lik den horisontella och har två stycken bommar vid sidorna samt en undre bom nära marken och en övre bom. Mattans storlek bergränsas av dessa dimensioner. Mattor som knyts på det här sättet är mer exakta i måtten än andra.

Vanligtvis används denna typ av vävstolar i byar och i ateljéer och dess konstruktion är betydligt mer komplicerad än de horisontella vävstolarna.

Det finns olika typer av vertikala vävstolar. I en del utförande kan varp och matta löpa över båda bommarna, så att man när arbetet fortskrider vrider fram ny varp. Samtidigt vindas mattan upp på den undre bommen, vilket möjliggör knytning av riktigt stora mattor.

Mattknytare vid en annan typ av vertikal vävstol.

Ateljéernas vävstolar är stora och stabila med möjlighet att sträcka varpen och mattan ordentligt. Vid knytning av stora mattor arbetar flera knytare sida vid sida, medan en ensam knytare arbetar vid en mindre vävstol.

I hemmen kan vävstolarna vara av enklare beskaffenhet och inte alltid så stabila. Detta gör att s k bymattor kan vara lite oregelbundna till formen.

Vertikala vävstol i en by i Iran.
Här syns varp och lugg tydligt.
Med vana fingrar går arbetet snabbt framåt.

Dela denna artikel:

För sitt korrekta innehåll har alltommattor fått utmärkelsen: