Indiska mattor

Indien - i dag en stor leverantör av handknutna mattor.

Mattillverkningen i Indien introducerades troligtvis av stormogulen Akbar (1556-1605) som tog in persiska mattknytare tillsammans med skickliga mönsterkonstnärer för tillverkning av mattor i sitt eget palats.

Under 1500-, 1600- och 1700-talet knöts det mycket vackra mattor här med persiska mönster av finaste fårull och silke. Dock sjönk kvaliteten, under 1800-talet och fram till 1940-talet avsevärt, med undantag av en liten produktion i städerna Srinagar, Amritsar och Agra.

Efter Indiens självständighet 1947 fick den kommersiella tillverkningen en nytändning. Även om de flesta mattknytarna då flyttade över till Pakistan var man snabbt igång igen tack vare satsningen på utbildning av ungdomar, män och kvinnor.

Exempel på indiska mattor:

I dag är landet en mycket stor exportör av billiga, handknutna mattor i varierande kvalitet och man arbetar bland annat mycket med klassiska persiska och kinesiska mönster.

Det berömda Taj Mahal.
Teodling i Indien.
Palatset i Hyderabad.

För att bestämma ursprunget på en indisk matta används ofta en förbeteckning; Indisk Mir, Pakistan-Bochara och Indisk Gabbeh som skiljer sig ganska mycket från t ex en Persisk Gabbeh.

Andra mattor från Indien säljs bland annat under namnen Amritsar, Bhadohi, Jaipur, Kashmir, Mirsapur och Srinagar.

Konsten att tillverka en matta

Vi har besökt en av våra leverantörer i Indien och följt de många olika steg som krävs för att tillverka en handknuten matta av hög kvalitet. Det hela resulterade i en film där vi får följa med bakom kulisserna och studera tillverkningen på nära håll, allt varvat med inslag av spännande miljöer och människorna bakom.

Exempel på indiska mattor med europeisk design:

Dela denna artikel:

För sitt korrekta innehåll har alltommattor fått utmärkelsen: