Turkiska mattor (Anatoliska mattor)

En del av de turkiska orter som haft stor betydelse för landets mattillverkning.

Turkiska mattor, som även benämns Anatoliska mattor, har sitt ursprung i Turkiet. De äldsta turkiska mattorna som återfunnits härstammar från 1200-talet och återfinns i staden Konya, som länge var centrum för den turkiska mattknytningen. Mattor som framställdes på 1500- och 1600-talen är fullt jämförbara med de persiska.

De turkiska mattorna har i hög grad påverkats av grekerna som förr i tiden dominerade mattproduktionen. Mattorna, som är grövre, består av ull, bomull och silke och knyts alltid med turkisk knut, även kallad ghiordesknut eller turkbaff. Vanligt använda mönster är baserade på bönenischer med mer geometriska motiv. Människor och djur avbildas ej då koranen inte tillåter detta.

Kappadokien, centrala Turkiet.
Blå moskén i Istanbul, Turkiet.
Vattenfallen i Manavgat, Alanya.

De vanligaste mattorna i dag, produceras i mindre skala i Ankara och Konyaområdet, och går bland annat under namnen Jerevan-, Kayseri-, Mekri-, Hereke-, Ghiordes-, Kula-, Oushak-, Yahyali- och Yagcibedirmattor.

Exempel på turkiska mattor:

Anatolien (på turkiska Anadolu; på grekiska, anatol eller anatolí, "soluppgång" eller "öster", jämför Orienten; eventuellt ytterst från turkiskans ana, "moder", och dolu, "fylld") är ett annat namn för Mindre Asien, den halvö i sydvästra Asien som upptar större delen av Turkiet. Landskapet domineras av höga bergskedjor. Den viktigaste staden i dagens Anatolien är Ankara, Turkiets huvudstad, som ligger mitt på halvön.

Dela denna artikel:

För sitt korrekta innehåll har alltommattor fått utmärkelsen: