Nordafrikanska mattor

Marocko, Tunisien och Egypten står för tillverkingen av de nordafrikanska mattorna idag.

Med nordafrikanska mattor avses handknutna mattor från Marocko, Tunisien och Egypten.

I Tunisien startade mattknytningen först i mitten av 1800-talet i staden Kairouan. Två typer av mattor förekommer: de som är knutna i turkisk stil med geometriska mönster och kraftiga färger och de som är knutna av icke infärgad ull i olika nyanser.

Mattknytningen i Marocko är äldre (200-300 år gammal) med influenser från flera håll. Liksom i Tunisien består nyproduktionen delvis av mattor med lånade persiska och turkiska mönster i starka färger.

Pyramiderna i Giza skymtar i bakgrunden.
Abu Simbel, välkänt resmål i Egypten.
Ett av 'öknens skepp' på glatt humör.

De egyptiska mattorna, indelas ofta i tre kategorier: Mamlukmattor, Kairomattor och nyproducerade mattor. Mamlukmattor tros vara tillverkade i Kairo under mamlukdynastin 1250-1517 och är stora, med geometriska mönster i kraftiga röda, blå och gröna färger. Kairomattor tillverkades i Kairo på 1500-1700-talen och har rent persiska mönster som palmetter, arabesker och medaljonger.

Nyproducerade mattor är av hög teknisk kvalitet. De har oftast persiska mönster, men färgerna är mindre klara och luggen längre och vekare än hos den persiska förlagan. Även silkemattor nytillverkas.

Dela denna artikel:

För sitt korrekta innehåll har alltommattor fått utmärkelsen: