Mattlexikon: P-R

Pakistanska mattor, handknutna mattor som tillverkas i Pakistan.
→ Läs mer om pakistanska mattor här!

Pandermamattor, handknutna mattor med lugg i ull från staden Panderma, söder om Marmarasjön, Turkiet. Här knöts kopior av bönemattor från Ghiordes och en del mattor hämtade inspiration från de persiska mattor. Även en del silkesmattor har producerats här.

Pao-tou-mattor, annat namn på Baotoumattor.

Paotowmattor, annat namn på Baotoumattor.

Pazyryk, fyndplats för en grupp om sju stora och flera mindre gravhögar i Ryska Federationen. Fynden dateras till ca 400-300 f Kr och här hittades den berömda Pazyrykmattan år 1949. Denna matta är otroligt välbevarad vilket tros bero på att permafrost bildats i gravhögarna vilket bevarat organiskt material i gravarna.

Pazyrykmattan, den äldsta kända handknutna mattan (från 500 f Kr). Mattan hittades 1949 vid utgrävningar i en gravhög i Pazyrykdalen i Altajbergen i Sibirien. Mattan, som är knuten med turkisk knut, är nästan kvadratisk (200 × 190 cm).
→ Läs mer om Pazyrykmattan här!

Pekingmattor, annat namn på Beijingmattor.

Persisk knut, asymmetrisk knut, sennehknut, farsibaff som används vid tillverkning av handknutna mattor.
→ Läs mer om asymmetriska knutar här!

Perde, en storleksbenämning på orientaliska mattor där storleken mäter ca 150 × 220 cm.

Persiska mattor, handknutna mattor som tillverkas Iran (Persien).
→ Läs mer om Persiska mattor här!

Peshawarmattor, handknutna mattor från staden Peshawar, som ligger väster om Rawalpindi i norra Pakistan. Mattor anses vara av lägre kvalitet än de som tillverkas i övriga Pakistan.

Polenmattor, handknutna mattor som på 1600-talet tillverkades i Isfahan och i Keshan och senare i Polen, ofta med heraldiska motiv.

Prydnadsrya, ett täcke avsett för att bädda med förr i tiden. Detta värmande täcke, som tillverkades med den speciella flossatekniken, användes också som en prydnad i hemmen. Skillnaden mellan en prydnadsrya och en vanlig är att den första hade någon form av mönster i sig. Se även ryamatta.

Pushti, poshti, en storleksbeteckning för handknutna mattor med storlek ca 90x60 cm.

Qainmattor, handknutna mattor från staden Qain som ligger söder om Mashad, Iran. Här knöts många mattor mellan de båda världskrigen som färgades med anilinfärger.

Qashqaimattor, annat namn på Ghashghaimattor.
→ Läs mer om Ghashghaimattor här!

Qoltugmattor, annat namn på Goltukmattor.

Qommattor, annat namn på Ghommattor.
→ Läs mer om Ghommattor här!

Quettamattor, handknutna mattor från staden Quetta i Pakistan.

Raj, en benämning på knuttätheten i Tabrizmattor. Den definieras av antalet knutar mellan en bredd av ca 60 mm. I mattor med benämningen 40Raj finns det ca 400-500.000 knutar/kvm, i 50Raj finns det ca 700-800.000 knutar/kvm, i 60Raj finns det ca 1.000.000 knutar/kvm och i mattor med 70Raj finns ca 1.200.000 knutar/kvm. Den sistnämnda är väldigt sällsynt på marknaden idag.
→ Läs mer om Tabrizmattor här!

Ravar-Kermanmattor, ett annat namn för Kerman-Ravarmattor.

Rawalpindi, tidigare huvudstad i Pakistan. Idag förekommer här massproduktion av handknutna mattor.
→ Läs mer om pakistanska mattor här!

Reliefflossa, ett sätt att väva, främst för textilier.

Rips (eng. ribs, plur. av rib "revben"), är en tuskaft (vävteknik) som ger en varpeffekt. Rips vävs med två slags inslag, ett mycket grovt och ett mycket tunt som ger upphöjda ränder i varpens eller inslagets riktning och hela inslaget döljs av varpen. Ripsmattor vävs med bomullsvarp och när man byter färg i varpen fås ett rutmönster.

Rumänska mattor, handknutna mattor från Rumänien.

Rya, en vävteknik som är ett mellanting mellan vävning och handarbete. Tekniken påminner mycket om flossa och används framförallt på mattor, väggbonader och dynor. Tack vare dess användningsområde är det också orsaken till att fårrasen räddades från utrotning i början av 1900-talet. Se även ryamatta och ryatäcke.

Ryamatta i ull

Ryamatta, rya, ullmatta gjord på liknande sätt som knuten flossa och med relativt lång lugg. Väldigt populär i svenska hem och förekommer idag i många färger.

Ryatäcke, ryamattans föregångare, som användes med luggsidan nedåt i sängen för att värma. Täcket saknade det genomarbetade mönster som de senare ryamattorna hade. Om luggen täcker hela vävnadens yta talar man om helrya och om luggen binds in enbart för att bilda ett dekorativt mönster på delar av vävnaden, medan resten utgörs av traditionell väv, kallas vävnaden halvrya.

Röda mattan, en lång, rödfärgad matta som rullas ut vid entréer i samband med högtidliga tillfällen och fina besök. Oftast ger denna röda matta ett pampigt och exklusivt intryck.

Dela denna artikel:

För sitt korrekta innehåll har alltommattor fått utmärkelsen: