Mattlexikon: D-F

Dagestanmattor, handknutna mattor från Dagestan som tidigare ofta användes som bönemattor. Riktigt gamla Dagestanmattor som tillverkades före 1925 hade klara naturfärger och var helt i ull. Nyare produktion av dessa mattor har varp och inslag av bomull med garner som är färgade med syntetiska färger. Mattorna, med sina geometriska mönster, har ofta en gråaktig ton vilket kommer av att de tvättas väldigt hårt vilket sliter onödigt mycket på luggen. Det förekommer även en stor del handvävda mattor som produceras i området. Mattor som nyproduceras i detta område säljs också under namnen Derbent-, Mikrach- eller Achtymattor.

Demirdjimattor, handknutna turkiska mattor med Ghiordes- och Kulamönster och ofta mörka färger.

Derbentmattor, handknutna mattor som är tillverkade i och kring kuststaden Derbent i Dagestan som ligger mellan Kaspiska havet och bergen i nordöstra Kaukasus. Mattor som tillverkas här har ofta geometriska mönster. Namnet Derbentmattor kan även syfta till Dagestanmattor av lägre kvalitet. Mattor som är tillverkade i området före ca 1925 har ofta längre lugg, färre färger, är inte lika hårt knutna och har en grövre knytning.

Dergezinmattor, handknutna mattor från byn i Hamadandistriktet, Iran. Här knyts väldigt många gallerimattor och området tillhör ett av de mest produktiva områdena i Hamadan-distriktet.

Dhurrie, annat namn på dorri.

Djabrailmattor, handknutna mattor från Karabaghdistriktet i södra Kaukasus som ofta har stora Mir-e Butehmönster.

Djoscheghanmattor, annat namn på Joshaganmattor.

Dorri, även dhurrie/durrie. Detta är en indisk matta som handvävs helt i bomull och produktion förekommer över hela landet. Dessa moderna mattor påminner till viss del om den svenska motsvarigheten Rölakan och kan även dessa vändas då de ser likadana ut på båda sidor. Tack vare att mattorna är slitstarka, prisvärda (det går fortare att väva än att knyta en matta) och kommer i ett stort antal färger har de blivit mycket populära idag.

Dorukhshmattor (efter orten Dorukhsh, som ligger i regionen Qainat i Iran). Här handknyts persiska mattor med blommotiv och medaljonger. Äldre mattor har ullvarp medan nyare mattor har bomullsvarp. Se även Khorasanmattor.

Dosar, annat namn på dozar.

Dozar, storleksbeteckning för handknutna mattor: från ca 200 × 120 cm till 210 × 140 cm.
→ Läs mer om storlekar här!

Drakmattor, handknutna mattor från Kaukasien och norra Iran. De här mattorna tillverkades av armenier under perioden 1500-1800-talet och dessa mattor räknas som några de äldsta att härstamma från Kaukasus-området. I mattorna kan man se att rött är den dominerarande färgen och knuttätheten ligger kring 150 000 knutar/kvm. Mönstret i mattorna tros ha hämtat inspiration från tidiga Kermanmattor som i sin tur hämtade inspiration från kinesiska mattor. Detaljer i mönstret består ofta av ett rutnät av lansettblad och man finner även starkt stiliserade drakar, blommor, träd, palmetter och fågel Fenix.

Durrie, annat namn på dorrimattor.

Egyptiska mattor

Egyptiska mattor, indelas ofta i tre olika kategorier: Mamluk-, Kairo- och i nyproducerade mattor.
→ Läs mer om egyptiska mattor här!

Ekbatanamattor, tjocka och kraftiga handknutna mattor från Hamadandistriktet, Iran.

Ellurumattor, handknutna mattor från staden Elluru i Indien.

Elvendmattor, handknutna persiska mattor från Hamadandistriktet, Iran.

Emoghli, annan stavning på den kända mattknytaren Amoghli.

Endjilasmattor, annat namn på Enjelosmattor.

Enessi, annat namn på engsi.

Engsi, enessi/ensi, turkmenskt handknutet tältförhänge som tillverkas av mattknytare. Huvudsakliga användningsområdet är att hänga det i tältöppningen där det får fungera som dörr, vilket också bidrar till att de vanligaste storlekarena är zaronim (ca 150x100 cm). Mönstret på dessa är ofta Hatchlu vilket är ett korsliknande mönster som skapar fyra olika områden. Den persiska motsvarigheten heter pardeh eller purdah.

Enjelosmattor, Endjilas-, Enjilas-, Injilas-, Indjelasmattor, handknutna mattor från staden Enjelos som ligger utanför Hamadan i Iran. Kännetecknande för mattorna är att mittfältet alltid består av ett Herati-mönster eller heltäckande buteh-mönster. Enstaka gånger förekommer mattor med medaljong och färgerna i mattorna domineras av röda, blåa och gröna färger.

Enjilasmattor, annat namn för Enjelosmattor.

Ensi, annat namn på engsi.

Erivanmattor, handknutna mattor från staden och distriktet Erivan i Armenien. Mattor som knutits här tidigare kallas ibland för Kazakmattor. Idag knyts en del modernare mattor här fråmst med bomullsvarp.

Ersarimattor, handknutna mattor tillverkade i norra Afghanistan. Ersarimattor är ofta benämningen på äldre Afghanmattor, efter en stam som lever i norra Afghanistan och Turkmenistan. Mattorna känns ganska lätt igen på att de är roströda med större oktogoner och ett smalare bårdparti än i de yngre mattorna. Idag går det att se spår av de krig och oroligheter i en del av de mattor som knutits på 1980-talet. Motiv med stridsvagnar, kulsprutor, helikoptrar och i vissa fall även soldater är inte helt ovanligt. Dock är dessa mattor inte så spridda i västvärlden vilket gör dem ganska ovanliga på marknaden.

Esfahanmattor, annat namn på Isfahanmattor.
→ Läs mer om Isfahanmattor här!

Eskishermattor, handknutna mattor som tillverkas i Eskisher, väster om Ankara i Turkiet.
→ Läs mer om turkiska mattor här!

Exklusiva mattor, mattor med extraordinär detaljrikedom som knutits för hand i en ateljé av erfarna professionella mattknytare.
→ Läs mer om exklusiva mattor här!

Fachralomattor, fekhralymattor, handknutna mattor från staden med samma namn i Kaukasien. Mönstret består ofta av en stor medaljong bestående av en horisontell rektangel. Förekommer även som bönemattor. Se även Kazakmattor.

Farahanmattor, annat namn på Ferahan-, Feraghanmattor, handknutna mattor från Farahandistriktet som ligger norr om staden Arak i västra Iran. Mattorna är slitstarka och mönstret är ofta Herat-, Mina Khani och dominerande färger är rött och blått och färgade med naturliga växtfärger. Ibland förekommer medaljonger och äldre mattor anses vara mycket exklusiva och betingar idag höga priser.

Farsi baff, annat namn på persisk knut (även kallad asymmetrisk knut och sennehknut).
→ Läs mer om knutar här!

Farsmattor, handknutna mattor från provinsen Fars som ligger i sydvästra Iran vid Persiska Viken. Staden Shiraz är viktig för mattproduktionen i området och här säljs mycket av det som knyts av såväl bofasta som nomader i området. Av nomaderna är det främst Ghashghainomadernas mattor som är de bästa rent kvalitetsmässigt men även mattorna från lorerna och afsharerna har högt renommé. Något som kännetecknar mattor från denna region är kanterna på mattornas långsidor (shirazi) som ofta är sydda i två färger. Mattorna knyts med ull av hög kvalitet vilket bidrar till slitstarka mattor med vacker lyster i. Även varpen är av ull och i nomadernas fall är de självförsörjande då de håller sig med boskap och får ullen från dessa. Till gruppen Farsmattor hör bland annat Shiraz, Lori, Khamseh, Abadeh och Afshar förutom de redan nämnda Ghashghai som även knyter de kända Gabbehmattorna.

Fatimas hand, en handliknande symbol med fem fingrar och symmetriskt ordnade tummar vilka representerar islams fem pelare (trosbekännelsen, bönen, vallfärden, fastan och allmosan). Fatima var yngsta dottern till profeten Muhammed och handavtrycken på mattan visar också var händerna skall placeras vid bön. Symbolen sägs skydda mot onda krafter och förekommer på dörrposter, som amulett och på iranska och kaukasiska bönemattor.

Ferdovsmattor, handknutna mattor från staden med samma namn i nordöstra Iran i Khorasandistriktet. Ofta mindre mattor som tidigare påminde om Beluchmattor.

Ferahanmattor, annat namn på Farahanmattor.

Figuralmatta

Figuralmatta, matta vars mittfält domineras av olika djur- eller människomotiv.
→ Läs mer om figuralmotiv här!

Flokatimattor, handgjorda herdemattor från Grekland som känns igen på sin långa lugg. De är tillverkade av fårull som oftast är ofärgad men det förekommer även att man färgar garnen i starka färger. Mattorna brukar inte ha några mönster eller speciella designer.

Flossamatta, dessa mattor påminner om ryamattor men har betydligt kortare lugg. Mattorna tillverkas av ull och har inte så många inslagstrådar.

Flygande matta, en magisk matta som förflyttar personer som sitter på den. Denna typ av mattor förekommer ofta i sagoböcker och barnfilmer.

Fågel-Usakmattor, handknutna mattor som tillverkades i staden Usak i Anatolien under 1500- och 1600-talet. Det är lätt att känna igen dessa mattor då de har ett upprepande mönster med stiliserade fåglar.

Dela denna artikel:

För sitt korrekta innehåll har alltommattor fått utmärkelsen: