Isfahan

Handknuten Isfahanmatta i ett smakfullt badrum.

I mellersta Iran med Zagrosbergen i väster och öknen i öster, ligger staden Isfahan; idag en betydande industristad med en befolkning på 1,2 miljoner invånare. För många är Isfahan den kanske främsta turistattraktionen i Iran. Arkitektoniskt är staden ett mästerverk och en av de förnämsta i hela den islamska världen. Det storslagna Emamtorget med två moskéer samt palatsen, parkerna och de gamla broarna skapar en stämning som får besökaren att känna att han verkligen är i Orienten.

Isfahan var landets huvudstad under Safavidernas dynasti (1502-1736). Den kraftfulle Shah Abbas (1587-1629) var en stor tillskyndare av arkitektur, konst och konsthantverk. Under hans tid anlades Emamtorget, byggt som en väldig karavanseraj. I dess södra ända reser sig den jättelika Emam-moskén; enligt många den förnämsta moskén i hela landet. På ena långsidan ligger Lotfullahmoskén och mitt emot Ali Qapo-palatset. Hela torget omges av affärer för miniatyrer, guld, konfekt och textilier samt ett och annat tehus. Den stora basaren sträcker sig från torgets norra del hela fem kilometer bort till stadens äldsta delar och Jame-moskén från 1000-talet. Det är lätt för en besökare att förstå innebörden i ett persiskt uttryck från 1500-talet: "Isfahan nesf-e jahan - Isfahan är halva världen".

I staden och dess omgivningar finns ett stort antal mattateljéer. Flera av dem har världsrykte såsom Seirafian, Davari, Enteshar och Haghighi. Mönstrena är ofta inspirerade av moskéernas kakelarbeten, eller stadens trädgårdar och palats. Mattor från Isfahan håller hög klass vad gäller mönsterkomposition, material och utförande. De kännetecknas av tunna, ofta extremt tätknutna (Shah Abbas-mönster), men även figurala motiv förekommer.

Längs de stora affärsgatorna ligger mattaffärerna tätt, och på hotellen skall utställningar locka till sig köpare. I den stora basaren utbjuds även mattor från den omgivande landsbygden som t ex Yalameh och Bakhtiar. Mattorna säljs även under namnet Esfahan.

→ Läs mer om exklusiva mattor här!

Exempel på Isfahan-mattor:

De två färgade varptrådarna i det vita området markerar kvaliteten på en Isfahanmatta.

För att kontrollera vilken kvalitet en Isfahanmatta har kan man titta på mattans undersida, vid fransarna. Här finns ett antal olikfärgade varptrådar med jämna mellanrum på mattan (se bilden). Dessa kallas "kheft" och är en kvalitetsmarkering i den handknutna Isfhahanmattan.

Räknat på 1 meter så varierar dessa mellan antalet 7 till 16 och ju högre tal desto finare och mer tätknuten matta.

Tekniska uppgifter:
Lugg: ull av god kvalitet, ofta korkull eller silke
Inslag: bomullsgarn eller silke
Varp: bomullsgarn eller silke
Knut: asymmetrisk
Knuttäthet: 650 000 - 850 000 knutar per kvadratmeter

33-valvsbron Si-o-Se Pol, Isfahan.
Ingången till Emam-moskén.
Emam-moskén sedd från Naqsh-e Jahan torget.

Dela denna artikel:

För sitt korrekta innehåll har alltommattor fått utmärkelsen: